Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 8
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
elegancko "otwieracz", lecz wyjaśnia rolę kieliszka alkoholu dającego sygnał do rozpoczęcia biesiady.
Moda na aperitify rozpowszechniła się dopiero w XIX wieku. Nie tylko wermuty i wszelkie alkohole z surowców zawierających trochę goryczki służą jako aperitif. Tę rolę mogą odgrywać także inne trunki: wina, w tym wytrawne wina musujące, piwo, mocne trunki rozcieńczone wodą, a także lekkie koktajle. Klasycznymi wśród koktajli, podawanych jako aperitify, są Martini Dry i Manhattan. Nazwa "aperitif" obejmuje zatem bardzo różne napoje alkoholowe, których cechą wspólną nie jest surowiec, czy sposób produkcji, lecz czas, kiedy się ten trunek pije.
Letnią wakacyjną porą wermuty są szczególnie wdzięcznym trunkiem nie
elegancko "otwieracz", lecz wyjaśnia rolę kieliszka alkoholu dającego sygnał do rozpoczęcia biesiady.<br>Moda na aperitify rozpowszechniła się dopiero w XIX wieku. Nie tylko wermuty i wszelkie alkohole z surowców zawierających trochę goryczki służą jako aperitif. Tę rolę mogą odgrywać także inne trunki: wina, w tym wytrawne wina musujące, piwo, mocne trunki rozcieńczone wodą, a także lekkie koktajle. Klasycznymi wśród koktajli, podawanych jako aperitify, są Martini Dry i Manhattan. Nazwa "aperitif" obejmuje zatem bardzo różne napoje alkoholowe, których cechą wspólną nie jest surowiec, czy sposób produkcji, lecz czas, kiedy się ten trunek pije.<br>Letnią wakacyjną porą wermuty są szczególnie wdzięcznym trunkiem nie
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego