Typ tekstu: Książka
Autor: Osek Maria
Tytuł: Rzepak i bobik jako źródło białka w żywieniu świń
Rok: 1996
kombinacja tych nasion z tłuszczem utylizacyjnym. Żywienie tuczników mieszankami z udziałem nasion rzepaku spowodowało pogorszenie umięśnienia całej tuszy, z tym, że mięso zawierało więcej białka, a mniej tłuszczu. Skomiał i in. [1994] oraz Osek i in. [1995] uważają, że 10 udział nasion rzepaku, zwłaszcza w mieszankach przeznaczonych na pierwszy okres tuczu, pozwala na uzyskanie korzystniejszych wyników produkcyjnych tuczu niż na mieszankach kontrolnych. Sugerują na końcowy okres tuczu optymalny udział rzepaku ok. 5%. Rakowska [1988], powołując się na badania kanadyjskie stwierdza, że nasiona rzepaku mogą stanowić nawet 15% dawki paszowej bez obniżania efektów produkcyjnych tuczu. Reasumując można stwierdzić, że nasiona rzepaku są
kombinacja tych nasion z tłuszczem utylizacyjnym. Żywienie tuczników mieszankami z udziałem nasion rzepaku spowodowało pogorszenie umięśnienia całej tuszy, z tym, że mięso zawierało więcej białka, a mniej tłuszczu. Skomiał i in. [1994] oraz Osek i in. [1995] uważają, że 10 udział nasion rzepaku, zwłaszcza w mieszankach przeznaczonych na pierwszy okres tuczu, pozwala na uzyskanie korzystniejszych wyników produkcyjnych tuczu niż na mieszankach kontrolnych. Sugerują na końcowy okres tuczu optymalny udział rzepaku ok. 5%. Rakowska [1988], powołując się na badania kanadyjskie stwierdza, że nasiona rzepaku mogą stanowić nawet 15% dawki paszowej bez obniżania efektów produkcyjnych tuczu. Reasumując można stwierdzić, że nasiona rzepaku są
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego