Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Przegląd Geograficzny
Nr: 1
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1977
uzyskujemy więc 16 typów produkcyjnych (tab. 1). Typom tym nadajemy taką kolejną numerację, by typ produkcyjny miał tym wyższy numer, im jego potencjał produkcyjny jest gorszy (ryc. 1). Z doświadczenia i badań wiemy bowiem, że potencjał gospodarstwa jest tym słabszy, im gospodarstwo jest większe, ma gorsze gleby, ma więcej trwałych użytków zielonych, jest gorzej położone z makroekonomicznego punktu widzenia.
Obszar gospodarstw ustaliliśmy w hektarach powierzchni ogólnej. Gospodarstwa zaliczane do mniejszych miały obszar poniżej 7 ha. Bonitację gleb ustaliliśmy w skali trzypunktowej. Jako granicę gleb gorszych przyjęliśmy do 1,70 punkta. Trwałe użytki zielone wyrażaliśmy w procentach użytków rolnych. Za kryterium mniejszej
uzyskujemy więc 16 typów produkcyjnych (tab. 1). Typom tym nadajemy taką kolejną numerację, by typ produkcyjny miał tym wyższy numer, im jego potencjał produkcyjny jest gorszy (ryc. 1). Z doświadczenia i badań wiemy bowiem, że potencjał gospodarstwa jest tym słabszy, im gospodarstwo jest większe, ma gorsze gleby, ma więcej trwałych użytków zielonych, jest gorzej położone z makroekonomicznego punktu widzenia.<br>Obszar gospodarstw ustaliliśmy w hektarach powierzchni ogólnej. Gospodarstwa zaliczane do mniejszych miały obszar poniżej 7 ha. Bonitację gleb ustaliliśmy w skali trzypunktowej. Jako granicę gleb gorszych przyjęliśmy do 1,70 punkta. Trwałe użytki zielone wyrażaliśmy w procentach użytków rolnych. Za kryterium mniejszej
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego