Typ tekstu: Druki ulotne
Tytuł: reklamy farmaceutyczne
Rok: 2003
pieczywa, makaronów, słodyczy, wyrobów cukierniczych oraz innych pokarmów bogato węglowodanowych, np.: ziemniaków. Węglowodany powinny stanowić do 50% dobowego zapotrzebowania kalorycznego.
Zwiększyć spożycie produktów wysoko błonnikowych, np.: ciemnego pieczywa, grubych kasz, otrąb oraz warzyw i owoców. Postępowanie takie zapobiega zaparciom. Ta częsta przypadłość m skomplikowany mechanizm. Podstawową jej przyczyna bywa najczęściej ubogo błonników dieta. Czasem zaparciom towarzyszą zaburzenia czynnościowe przewodu pokarmowego przebiegające z zaburzeniami trawieni tłuszczów, białek i węglowodanów.
Zmniejszyć spożycie tłuszczów zwierzęcych i zastępować je roślinnymi, co stanowić będzie profilaktykę miażdżycy. Przykładem takiego postępowania może by stosownie olejów roślinnych (zawierających wielonienasycone kwasy tłuszczowe - WNKT) dodawanych n surowo do sałatek. Tłuszcze powinny
pieczywa, makaronów, słodyczy, wyrobów cukierniczych oraz innych pokarmów bogato węglowodanowych, np.: ziemniaków. Węglowodany powinny stanowić do 50% dobowego zapotrzebowania kalorycznego.<br>Zwiększyć spożycie produktów wysoko błonnikowych, np.: ciemnego pieczywa, grubych kasz, otrąb oraz warzyw i owoców. Postępowanie takie zapobiega zaparciom. Ta częsta przypadłość m skomplikowany mechanizm. Podstawową jej przyczyna bywa najczęściej ubogo błonników dieta. Czasem zaparciom towarzyszą zaburzenia czynnościowe przewodu pokarmowego przebiegające z zaburzeniami trawieni tłuszczów, białek i węglowodanów.<br>Zmniejszyć spożycie tłuszczów zwierzęcych i zastępować je roślinnymi, co stanowić będzie profilaktykę miażdżycy. Przykładem takiego postępowania może by stosownie olejów roślinnych (zawierających wielonienasycone kwasy tłuszczowe - WNKT) dodawanych n surowo do sałatek. Tłuszcze powinny
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego