Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Życie Warszawy
Nr: 77
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1981
i wędliny należą do grupy I a jakie do II.
Pracownicy sklepów, z którymi rozmawialiśmy na temat sprzedaży mięsa i wędlin na kartki wyrażali obawy, jak poradzą sobie z dzieleniem mięsa na tak drobne porcje, jakie przewidziane są na kartki. Mimo to władze miasta postulowały wprowadzenie 5 proc. limitu na ubytki czy tzw. rozważenia (gdy klientowi zważy się kawałek o 2-3 deko większy niż przewiduje kartki) sprawa jak dotychczas nie została rozstrzygnięta. Tymczasem przy dzieleniu zwłaszcza mięsa z kością i mrożonego bardzo trudno jest dokładnie co do deka okroić małą porcję. "Ani razu mi się ta sztuka dziś nie udała
i wędliny należą do grupy I a jakie do II.<br>Pracownicy sklepów, z którymi rozmawialiśmy na temat sprzedaży mięsa i wędlin na kartki wyrażali obawy, jak poradzą sobie z dzieleniem mięsa na tak drobne porcje, jakie przewidziane są na kartki. Mimo to władze miasta postulowały wprowadzenie 5 proc. limitu na ubytki czy tzw. rozważenia (gdy klientowi zważy się kawałek o 2-3 deko większy niż przewiduje kartki) sprawa jak dotychczas nie została rozstrzygnięta. Tymczasem przy dzieleniu zwłaszcza mięsa z kością i mrożonego bardzo trudno jest dokładnie co do deka okroić małą porcję. "Ani razu mi się ta sztuka dziś nie udała
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego