Typ tekstu: Książka
Autor: Olko Stanisława
Tytuł: Makrobiotyka w polskiej kuchni
Rok wydania: 1994
Rok powstania: 1993
swoją obecność obniżają jego wartość odżywczą. Na Zachodzie przemysł spożywczy atestuje oleje poprzez załączenie do produktu naklejki informującej, z którego tłoczenia pochodzi olej (z pierwszego, drugiego czy trzeciego).

Przyprawy wpływają dodatkowo na trawienie i przyswajanie pokarmów, jak również wzbogacają pożywienie w witaminy i składniki mineralne. Należy jednak używać ich z umiarem. Unikajmy ostrych przypraw, ponieważ zmieniają stan równowagi pokarmowej w kierunku skrajnego jin.
Sól jako silnie jang - powinna być spożywana z umiarem, jej nadmiar prowadzi do zbytniego "jangizowania" pokarmu.
Natka pietruszki, podobnie jak szczypiorek, powinna stanowić codzienną przyprawę do zup i kasz. Dlatego makrobiotyka zaleca uprawę natki i szczypiorku w doniczkach
swoją obecność obniżają jego wartość odżywczą. Na Zachodzie przemysł spożywczy atestuje oleje poprzez załączenie do produktu naklejki informującej, z którego tłoczenia pochodzi olej (z pierwszego, drugiego czy trzeciego).<br>&lt;gap&gt;<br>Przyprawy wpływają dodatkowo na trawienie i przyswajanie pokarmów, jak również wzbogacają pożywienie w witaminy i składniki mineralne. Należy jednak używać ich z umiarem. Unikajmy ostrych przypraw, ponieważ zmieniają stan równowagi pokarmowej w kierunku skrajnego jin.<br>Sól jako silnie jang - powinna być spożywana z umiarem, jej nadmiar prowadzi do zbytniego "&lt;orig&gt;jangizowania&lt;/&gt;" pokarmu.<br>Natka pietruszki, podobnie jak szczypiorek, powinna stanowić codzienną przyprawę do zup i kasz. Dlatego makrobiotyka zaleca uprawę natki i szczypiorku w doniczkach
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego