Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Cosmopolitan
Nr: 09.00
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 2000
koszty produkcji i zwiększa zbiory. Przekonują, że zmodyfikowana żywność jest bezpieczniejsza od tradycyjnej, ponieważ została dokładniej przebadana zanim dotarła do konsumenta. A czy zmienione geny mogą nam zaszkodzić? Fachowcy twierdzą, że to niemożliwe. Zmodyfikowane rośliny są w całości trawione przez nasz przewód pokarmowy, dokładnie tak samo jak rośliny z tradycyjnych upraw. - Nie ma żadnej możliwości wbudowania zmienionych genów spożywanych z roślinami transgenicznymi do organizmu ludzkiego - uspokaja prof. dr hab. Tomasz Twardowski, przewodniczący Rady Programowej Biura Informacyjnego ds. Żywności Genetycznie Modyfikowanej. Zwolennicy żywności transgenicznej uważają, że to manna, która wyżywi głodującą ludzkość państw Trzeciego Świata. Specjaliści z Chin, Meksyku, Brazylii, Argentyny i
koszty produkcji i zwiększa zbiory. Przekonują, że zmodyfikowana żywność jest bezpieczniejsza od tradycyjnej, ponieważ została dokładniej przebadana zanim dotarła do konsumenta. A czy zmienione geny mogą nam zaszkodzić? Fachowcy twierdzą, że to niemożliwe. Zmodyfikowane rośliny są w całości trawione przez nasz przewód pokarmowy, dokładnie tak samo jak rośliny z tradycyjnych upraw. - Nie ma żadnej możliwości wbudowania zmienionych genów spożywanych z roślinami transgenicznymi do organizmu ludzkiego - uspokaja prof. dr hab. Tomasz Twardowski, przewodniczący Rady Programowej Biura Informacyjnego ds. Żywności Genetycznie Modyfikowanej. Zwolennicy żywności transgenicznej uważają, że to manna, która wyżywi głodującą ludzkość państw Trzeciego Świata. Specjaliści z Chin, Meksyku, Brazylii, Argentyny i
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego