Typ tekstu: Książka
Autor: Brzechwa Jan
Tytuł: Akademia pana Kleksa
Rok wydania: 1996
Rok powstania: 1946
na obiad dla całej Akademii wystarcza kawałek
mięsa wielkości dłoni, gdyż po upieczeniu pan Kleks
powiększa go za pomocą swej pompki do rozmiarów dużej
pieczeni. Szczególna właściwość powiekszającej
pompki polega jeszcze na tym, że powiększa ona przedmioty
tylko wtedy, gdy tego naprawdę potrzeba, z chwilą zaś
gdy potrzeba taka ustaje, ustaje również niezwłocznie
działanie pompki i powiększony przedmiot wraca do swego
normalnego stanu. Dlatego właśnie pan Kleks o północy
zaczyna się zmniejszać, z tych samych powodów również
wnet po zjedzeniu pieczeni pana Kleksa jesteśmy wszyscy bardzo
głodni, tak jak gdybyśmy wcale nie jedli obiadu, i musimy
dojadać potrawami z kolorowych szkiełek
na obiad dla całej Akademii wystarcza kawałek <br>mięsa wielkości dłoni, gdyż po upieczeniu pan Kleks <br>powiększa go za pomocą swej pompki do rozmiarów dużej <br>pieczeni. Szczególna właściwość powiekszającej <br>pompki polega jeszcze na tym, że powiększa ona przedmioty <br>tylko wtedy, gdy tego naprawdę potrzeba, z chwilą zaś <br>gdy potrzeba taka ustaje, ustaje również niezwłocznie <br>działanie pompki i powiększony przedmiot wraca do swego <br>normalnego stanu. Dlatego właśnie pan Kleks o północy <br>zaczyna się zmniejszać, z tych samych powodów również <br>wnet po zjedzeniu pieczeni pana Kleksa jesteśmy wszyscy bardzo <br>głodni, tak jak gdybyśmy wcale nie jedli obiadu, i musimy <br>dojadać potrawami z kolorowych szkiełek
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego