Typ tekstu: Książka
Autor: Fereniec Jan
Tytuł: Zarys ekonomiki i organizacji rolnictwa
Rok wydania: 1997
Rok powstania: 1985
np. kg NPK na 1 ha) ze względu na szybki wzrost cen środków produkcji dla rolnictwa.
Wrażliwość produktów roślinnych na transport i ich transportochłonność
Przez naturalną (fizyczną) podatność przewozową artykułu rolniczego rozumie się jego cechy naturalne, określające podatność do przemieszczania. Naturalna podatność przewozowa ładunku zależy od wrażliwości danego ładunku na uszkodzenia w czasie przewozu, na zmiany zapachu, wilgotności, temperatury itp. Niską podatność transportową wykazują: kwiaty, świeże warzywa, owoce miękkie (np. jagody) i zielonki. Małą wrażliwością na transport odznaczają się zboża.
Obok naturalnej wrażliwości na transport wyróżnia się ekonomiczną podatność transportową produktów. Określa się ją stosunkiem kosztów transportu ładunku do jego wartości
np. kg NPK na 1 ha) ze względu na szybki wzrost cen środków produkcji dla rolnictwa. <br>&lt;tit1&gt;Wrażliwość produktów roślinnych na transport i ich transportochłonność&lt;/&gt;<br>Przez naturalną (fizyczną) podatność przewozową artykułu rolniczego rozumie się jego cechy naturalne, określające podatność do przemieszczania. Naturalna podatność przewozowa ładunku zależy od wrażliwości danego ładunku na uszkodzenia w czasie przewozu, na zmiany zapachu, wilgotności, temperatury itp. Niską podatność transportową wykazują: kwiaty, świeże warzywa, owoce miękkie (np. jagody) i zielonki. Małą wrażliwością na transport odznaczają się zboża.<br>Obok naturalnej wrażliwości na transport wyróżnia się ekonomiczną podatność transportową produktów. Określa się ją stosunkiem kosztów transportu ładunku do jego wartości
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego