Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 1
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1999
liście laurowe, 4 goździki, 4 ziarna ziela angielskiego, 10 suszonych śliwek, 5 suszonych gruszek, 1/2 łyżki mąki pszennej, 1 łyżka cukru, sól
Na podrobach, wieprzowinie i jarzynach ugotować rosół i przecedzić. Do wywaru wlać krew rozrobioną z octem i starannie roztrzepaną mąką. Dodać odrobinę cukru (czernina powinna być kwaskowata), utłuczone goździki oraz ziele angielskie i ostrożnie zagotować, żeby zupa się nie zwarzyła. Osobno ugotować suszone śliwki, gruszki oraz łazanki i włożyć do zupy. Gloger podaje, że do smaku dodawano również pieprz, imbir, cynamon i sok wiśniowy.

Awokado

Od dawna już można w naszych sklepach z warzywami, na straganach i przydomowych
liście laurowe, 4 goździki, 4 ziarna ziela angielskiego, 10 suszonych śliwek, 5 suszonych gruszek, 1/2 łyżki mąki pszennej, 1 łyżka cukru, sól<br>Na podrobach, wieprzowinie i jarzynach ugotować rosół i przecedzić. Do wywaru wlać krew rozrobioną z octem i starannie roztrzepaną mąką. Dodać odrobinę cukru (czernina powinna być kwaskowata), utłuczone goździki oraz ziele angielskie i ostrożnie zagotować, żeby zupa się nie zwarzyła. Osobno ugotować suszone śliwki, gruszki oraz łazanki i włożyć do zupy. Gloger podaje, że do smaku dodawano również pieprz, imbir, cynamon i sok wiśniowy.<br><br>&lt;tit&gt;Awokado&lt;/&gt;<br><br>Od dawna już można w naszych sklepach z warzywami, na straganach i przydomowych
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego