Typ tekstu: Książka
Autor: Kośmider Joanna, Mazur-Chrzanowska Barbara, Wyszyński Bartosz
Tytuł: Odory
Rok: 2002
również podczas odbierania innych sygnałów chemicznych przez receptory błon komórkowych (smak, receptory wewnętrzne).
Wśród właściwości cząsteczek odorantów, wpływających na ich zapach, nie można nie wymienić obecności określonych grup funkcyjnych. Liczne estry-związki o różnej wielkości cząsteczki i o różnym kształcie-charakteryzuje zapach zaliczany do wspólnej grupy zapachów owocowych. Za podobne uznajemy też zwykle bardzo silne i nieprzyjemne zapachy wielu różnych związków zawierających siarkę, takich jak siarkowodór, disiarczek węgla, tiole (RSH),sulfidy (R1"S"R2), disulfidy (R1"S"S"R2) i inne (zapach zepsutych jaj, cebuli, czosnku, zepsutej kapusty). Wiele amin ma bardzo podobny zapach rybi. Nie ulega też wątpliwości podobieństwo zapachu
również podczas odbierania innych sygnałów chemicznych przez receptory błon komórkowych (smak, receptory wewnętrzne).<br>Wśród właściwości cząsteczek odorantów, wpływających na ich zapach, nie można nie wymienić obecności określonych grup funkcyjnych. Liczne estry-związki o różnej wielkości cząsteczki i o różnym kształcie-charakteryzuje zapach zaliczany do wspólnej grupy zapachów owocowych. Za podobne uznajemy też zwykle bardzo silne i nieprzyjemne zapachy wielu różnych związków zawierających siarkę, takich jak siarkowodór, disiarczek węgla, tiole (RSH),sulfidy (R1"S"R2), disulfidy (R1"S"S"R2) i inne (zapach zepsutych jaj, cebuli, czosnku, zepsutej kapusty). Wiele amin ma bardzo podobny zapach rybi. Nie ulega też wątpliwości podobieństwo zapachu
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego