Typ tekstu: Książka
Autor: Osek Maria
Tytuł: Rzepak i bobik jako źródło białka w żywieniu świń
Rok: 1996
1986; Wideński i Wójcik, 1987; Milewska, 1989; Burgstaller i in., 1990; Flis i Lewicki, 1992; Flis, 1993. Z większości wymienionych prac wynika, że bobik jest dobrym zamiennikiem soi w mieszankach dla tuczników. Stosowany w różnych udziałach (10-33), przy zachowanym poziomie białka ogólnego w mieszance wynoszącym zazwyczaj ok. 16%, pozwalał uzyskiwać dobre wyniki produkcyjne. Zastosowanie przez Milewską [1989] 16% bobiku w miejsce poekstrakcyjnej śruty sojowej w mieszance PT-1, którą stosowano przez cały tucz, wpłynęło na uzyskanie przez tuczniki wyższych dobowych przyrostów, przy lepszym wykorzystaniu paszy niż w grupie kontrolnej. Podobne wyniki uzyskała Flis [1993], wprowadzając do mieszanek PT-1 - 15
1986; Wideński i Wójcik, 1987; Milewska, 1989; Burgstaller i in., 1990; Flis i Lewicki, 1992; Flis, 1993. Z większości wymienionych prac wynika, że bobik jest dobrym zamiennikiem soi w mieszankach dla tuczników. Stosowany w różnych udziałach (10-33), przy zachowanym poziomie białka ogólnego w mieszance wynoszącym zazwyczaj ok. 16%, pozwalał uzyskiwać dobre wyniki produkcyjne. Zastosowanie przez Milewską [1989] 16% bobiku w miejsce poekstrakcyjnej śruty sojowej w mieszance PT-1, którą stosowano przez cały tucz, wpłynęło na uzyskanie przez tuczniki wyższych dobowych przyrostów, przy lepszym wykorzystaniu paszy niż w grupie kontrolnej. Podobne wyniki uzyskała Flis [1993], wprowadzając do mieszanek PT-1 - 15
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego