Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Wszechświat
Nr: 7-8
Miejsce wydania: Kraków
Rok: 1958
stałej temperaturze ciała obok innych białek odpornościowych, jak (alfa), (beta) i (gamma) globuliny. Te białka stanowią tak zwane euglobuliny, czyli takie białka, które są rozpuszczalne w środowisku zawierającym sole, w odróżnieniu od pseudoglobulin rozpuszczalnych w środowisku pozbawionym soli. Properdyna jest związana z komplementem lub innymi substancjami podobnymi do komplementu i w obecności jonów Mg++ stanowi naturalny obronny mechanizm krwi.
Wyosobnienie properdyny z surowicy polega na adsorpcji properdyny na nierozpuszczalnym polisacharydzie z drożdży tak zwanym zymosanie w obecności jonów Mg++. Zymosan wiąże się z properdyną, która następnie uwalnia się z tego połączenia przez wypłókanie zymosanu podczas przesączania tego połączenia przez błonę półprzepuszczalną rozpiętą
stałej temperaturze ciała obok innych białek odpornościowych, jak (alfa), (beta) i (gamma) globuliny. Te białka stanowią tak zwane euglobuliny, czyli takie białka, które są rozpuszczalne w środowisku zawierającym sole, w odróżnieniu od pseudoglobulin rozpuszczalnych w środowisku pozbawionym soli. Properdyna jest związana z komplementem lub innymi substancjami podobnymi do komplementu i w obecności jonów Mg++ stanowi naturalny obronny mechanizm krwi.<br> Wyosobnienie properdyny z surowicy polega na adsorpcji properdyny na nierozpuszczalnym polisacharydzie z drożdży tak zwanym zymosanie w obecności jonów Mg++. Zymosan wiąże się z properdyną, która następnie uwalnia się z tego połączenia przez wypłókanie zymosanu podczas przesączania tego połączenia przez błonę półprzepuszczalną rozpiętą
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego