Typ tekstu: Książka
Autor: Osek Maria
Tytuł: Rzepak i bobik jako źródło białka w żywieniu świń
Rok: 1996
PT-1 i PT-2 po 60 dni.
W trakcie trwania badań prosięta przebywały w kojcach zbiorowych, na ściółce, po 5 sztuk w każdym, natomiast tuczniki utrzymywano w klatkach indywidualnych na gumowych matach. Dla warchlaków stosowano mieszanki w postaci sypkiej, natomiast tuczniki otrzymywały paszę w formie ciastowatej. Dawki mieszanek ustalano w oparciu o aktualnie obowiązujące w tym czasie Normy Żywienia Zwierząt Gospodarskich. Wszystkie zwierzęta miały wolny dostęp do wody.
W doświadczeniu kontrolowano: - przyrosty masy ciała zwierząt, - zużycie paszy i składników pokarmowych na 1 kg przyrostu, - stan zdrowotny zwierząt.
Uzyskane wyniki opracowano statystycznie, wykazując istotności różnic międzygrupowych za pomocą testu Duncana
PT-1 i PT-2 po 60 dni.<br>W trakcie trwania badań prosięta przebywały w kojcach zbiorowych, na ściółce, po 5 sztuk w każdym, natomiast tuczniki utrzymywano w klatkach indywidualnych na gumowych matach. Dla warchlaków stosowano mieszanki w postaci sypkiej, natomiast tuczniki otrzymywały paszę w formie ciastowatej. Dawki mieszanek ustalano w oparciu o aktualnie obowiązujące w tym czasie Normy Żywienia Zwierząt Gospodarskich. Wszystkie zwierzęta miały wolny dostęp do wody.<br>W doświadczeniu kontrolowano: - przyrosty masy ciała zwierząt, - zużycie paszy i składników pokarmowych na 1 kg przyrostu, - stan zdrowotny zwierząt.<br>Uzyskane wyniki opracowano statystycznie, wykazując istotności różnic międzygrupowych za pomocą testu Duncana
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego