w sposób selektywny promieniowanie cieplne<br>ciała, wywołując w nabłonku węchowym specyficzne ochłodzenie. Brak więc<br>obiektywnych podstaw klasyfikacji i mierzenia zapachów. Jakości węchowe<br>wyróżnia się psychologicznie na podstawie zróżnicowania doznań. Oto<br>najbardziej znany podział zapachów<br>(wg Zwardemackera): 1) eteryczne - eter, wosk pszczeli, 2) aromatyczne<br>- kamfora, pieprz, migdał, 3) balsamiczne - balsam, kwiaty, wanilia, 4)<br>ambro-moszusowe - ambra, żółć, 5) allylkakodylowe - siarkowodór, chlor,<br>6) spaleniznowe - dym tytoniowy, naftalina,<br>7) kaprylowe - pot, zjełczały tłuszcz, 8) przykre - pluskwiaki,<br>9) wstrętne - padlina, kał. Podstawą klasyfikacji jest tu gradacja<br>zabarwienia emocjonalnego od przyjemnego do przykrego.<br> Prostszy, lecz równie nieprecyzyjny jest podział Henninga:<br>1) gnilny, 2) kwiatowy, 3) owocowy