Typ tekstu: Książka
Autor: Lawrowski Zbigniew
Tytuł: Technika smarowania
Rok wydania: 1996
Rok powstania: 1997
wyżej smary stałe, będą nieco szerzej omówione w następnych punktach.
3.2.Oleje smarne
3.2.1.Właściwości
Podstawową właściwością olejów (tak zresztą jak i każdego innego płynu rzeczywistego) jest lepkość. Jakościowo można ją określić jako opór wewnętrzny pojawiający się podczas przesuwania warstewek płynu. W tym sensie lepkość decyduje o wartości tarcia płynnego: im większa jest lepkość, tym większe jest tarcie wewnętrzne płynu. Jednocześnie jednak lepkość odgrywa istotną rolę w procesie smarowania hydrodynamicznego: im większa jest lepkość, tym większy jest wypór.

Projektując proces smarowania, przy wyborze środka smarnego, stykamy się więc z koniecznością pewnego kompromisu, jeśli chodzi o wartość lepkości.
Ilościowo
wyżej smary stałe, będą nieco szerzej omówione w następnych punktach.<br>&lt;tit&gt;3.2.Oleje smarne&lt;/&gt;<br>&lt;tit1&gt;3.2.1.Właściwości&lt;/&gt;<br>Podstawową właściwością olejów (tak zresztą jak i każdego innego płynu rzeczywistego) jest lepkość. Jakościowo można ją określić jako opór wewnętrzny pojawiający się podczas przesuwania warstewek płynu. W tym sensie lepkość decyduje o wartości tarcia płynnego: im większa jest lepkość, tym większe jest tarcie wewnętrzne płynu. Jednocześnie jednak lepkość odgrywa istotną rolę w procesie smarowania hydrodynamicznego: im większa jest lepkość, tym większy jest wypór.<br>&lt;gap&gt;<br>Projektując proces smarowania, przy wyborze środka smarnego, stykamy się więc z koniecznością pewnego kompromisu, jeśli chodzi o wartość lepkości.<br>Ilościowo
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego