Typ tekstu: Druki ulotne
Tytuł: reklamy produktów spożywczych
Rok: 2000
warzenia piwa. Początkowo wybrani mieszczanie warzyli piwo niezależnie od siebie, z czasem zaczęli jednak jednoczyć siły i tworzyć browary. Najstarszy browar, w którym produkowano słód niezbędny przy warzeniu piwa, założono w 1307 roku. Produkowano wtedy tzw. czerwone piwo uzyskane z pszenicy i białe z jęczmienia. We wspólnym browarze każdy mieszczanin warzył swoją partię, którą rozlewano do wielkich beczek i zabierano do jego domu. Tam piwo umieszczano w olbrzymich fermentacyjnych kadziach, a następnie przelewano do beczek, w których pozostawiano je, aby dojrzało i nabrało odpowiedniego, wyrafinowanego smaku. Rytuał picia piwa w domach, a potem w gospodach, był doskonałym pretekstem do towarzyskich spotkań
warzenia piwa. Początkowo wybrani mieszczanie warzyli piwo niezależnie od siebie, z czasem zaczęli jednak jednoczyć siły i tworzyć browary. Najstarszy browar, w którym produkowano słód niezbędny przy warzeniu piwa, założono w 1307 roku. Produkowano wtedy tzw. czerwone piwo uzyskane z pszenicy i białe z jęczmienia. We wspólnym browarze każdy mieszczanin warzył swoją partię, którą rozlewano do wielkich beczek i zabierano do jego domu. Tam piwo umieszczano w olbrzymich fermentacyjnych kadziach, a następnie przelewano do beczek, w których pozostawiano je, aby dojrzało i nabrało odpowiedniego, wyrafinowanego smaku. Rytuał picia piwa w domach, a potem w gospodach, był doskonałym pretekstem do towarzyskich spotkań
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego