Typ tekstu: Książka
Autor: Fereniec Jan
Tytuł: Zarys ekonomiki i organizacji rolnictwa
Rok wydania: 1997
Rok powstania: 1985
smakową, dużą zawartością białka;
2. przemysłowe - wysoka zawartość skrobi (20-25), duża plenność, duże bulwy;
3. pastewne - średnia zawartość skrobi (17-18), wysoka zawartość białka (3-3,5).
W zależności od długości okresu wegetacji rozróżniamy odmiany: bardzo wczesne, wczesne, średniowczesne, średniopóźne i późne. Szacuje się, że odmiany bardzo wczesne i wczesne zajmują około 8 powierzchni przeznaczonej pod ziemniaki, odmiany średniowczesne 19, a średniopóźne i późne 73. Znane odmiany jadalne: Beryl, Janka, Pola, Elida. Odmiany przemysłowe: Certa, Duet, Ronda, Uran, Bruza. Odmiany pastewne: Bóbr, Brda, Ceza, Pilica.
Stosuje się również podział odmian ziemniaków ze względu na termin dojrzewania - zbioru. Stąd wyróżnia się
smakową, dużą zawartością białka;<br>2. przemysłowe - wysoka zawartość skrobi (20-25), duża plenność, duże bulwy;<br>3. pastewne - średnia zawartość skrobi (17-18), wysoka zawartość białka (3-3,5).<br>W zależności od długości okresu wegetacji rozróżniamy odmiany: bardzo wczesne, wczesne, średniowczesne, średniopóźne i późne. Szacuje się, że odmiany bardzo wczesne i wczesne zajmują około 8 powierzchni przeznaczonej pod ziemniaki, odmiany średniowczesne 19, a średniopóźne i późne 73. Znane odmiany jadalne: Beryl, Janka, Pola, Elida. Odmiany przemysłowe: Certa, Duet, Ronda, Uran, Bruza. Odmiany pastewne: Bóbr, Brda, Ceza, Pilica.<br>Stosuje się również podział odmian ziemniaków ze względu na termin dojrzewania - zbioru. Stąd wyróżnia się
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego