Typ tekstu: Książka
Autor: Kabatc Eugeniusz
Tytuł: Vinum sacrum et profanum
Rok: 2003
dobiera wina z myślą o jakości, starając się powtórzyć dość wiernie drogę produkcji koniakowej, czasem przestrzegając też rygorów leżakowania trunku i osiągania jego walorów organoleptycznych: chce być starozłote w kolorze, pachnieć jak wino i smakować jak koniak. Nie udaje się to do końca, bo koniak tylko w swoim regionie (Cognac, we Francji) rodzi się i rozkwita, a skrzętnie kryjąc pewne tajemnice produkcyjne, zastrzega sobie wyłączne prawo do nazwy.
Brandy, wymawiane zwykle "brendi", pochodzi w swej nazwie od holenderskiego "brandewijne", czyli palonego wina, jak niegdyś, w średniowieczu, określano wino przedestylowane. Bo jest właśnie produktem destylacji wina (w przeciwieństwie do samego wina, które
dobiera wina z myślą o jakości, starając się powtórzyć dość wiernie drogę produkcji koniakowej, czasem przestrzegając też rygorów leżakowania trunku i osiągania jego walorów organoleptycznych: chce być starozłote w kolorze, pachnieć jak wino i smakować jak koniak. Nie udaje się to do końca, bo koniak tylko w swoim regionie (Cognac, we Francji) rodzi się i rozkwita, a skrzętnie kryjąc pewne tajemnice produkcyjne, zastrzega sobie wyłączne prawo do nazwy.<br> Brandy, wymawiane zwykle "brendi", pochodzi w swej nazwie od holenderskiego "brandewijne", czyli palonego wina, jak niegdyś, w średniowieczu, określano wino przedestylowane. Bo jest właśnie produktem destylacji wina (w przeciwieństwie do samego wina, które
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego