Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Fakt
Nr: 01.06 (5)
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 2004
250 gram) będzie droższy o prawie złotówkę. Niedzielny obiad przeciętnej polskiej rodziny będzie więc kosztował więcej niż do tej pory. Przynajmniej o 4-5 złotych.
Nieco mniej zdrożeją wędliny - prawdopodobnie przeciętnie o ok. 10 procent. Najbardziej podrożeją szlachetne wyroby wędliniarskie (szynka, polędwica) - szczególnie te wyrabiane tradycyjnym sposobem (ponieważ w takich wędlinach jest mniej dodatków). Te mogą podrożeć nawet o 15 procent. Teraz cena szynki to 20-30 zł za kilogram. Po podwyżce będzie to odpowiednio - 22-33 zł. W mniejszym stopniu podwyżki dotkną miłośników kiełbasy. Kiełbasa zwyczajna nie powinna podrożeć więcej niż 5-7 procent. Teraz kosztuje ok. 7 zł za
250 gram) będzie droższy o prawie złotówkę. Niedzielny obiad przeciętnej polskiej rodziny będzie więc kosztował więcej niż do tej pory. Przynajmniej o 4-5 złotych.<br>Nieco mniej zdrożeją wędliny - prawdopodobnie przeciętnie o ok. 10 procent. Najbardziej podrożeją szlachetne wyroby wędliniarskie (szynka, polędwica) - szczególnie te wyrabiane tradycyjnym sposobem (ponieważ w takich wędlinach jest mniej dodatków). Te mogą podrożeć nawet o 15 procent. Teraz cena szynki to 20-30 zł za kilogram. Po podwyżce będzie to odpowiednio - 22-33 zł. W mniejszym stopniu podwyżki dotkną miłośników kiełbasy. Kiełbasa zwyczajna nie powinna podrożeć więcej niż 5-7 procent. Teraz kosztuje ok. 7 zł za
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego