Typ tekstu: Książka
Autor: Osek Maria
Tytuł: Rzepak i bobik jako źródło białka w żywieniu świń
Rok: 1996
utlenieniu i w tej postaci mogą reagować z białkami obniżając ich wykorzystanie. Zawartość tanin w rzepaku wynosi około 2% . Do najbardziej rozpowszechnionych należą taniny skondensowane, które są oligomerami flawonoli (katechin). Taniny te nie zawierają w swojej cząsteczce cukru. Ich szkodliwe działanie na organizm polega na łączeniu się z białkami i węglowodanami, które w tej postaci nie są przyswajalne. Hamują one także aktywność enzymów amylolitycznych, proteolitycznych i lipolitycznych. Mogą również reagować z węglowodanami ścian jelita przewodu pokarmowego, powodując jego uszkodzenie, a przez to obniżenie wchłaniania składników odżywczych.

2.1.2. Śruta poekstrakcyjna rzepakowa
Spośród produktów rzepakowych najlepiej poznaną paszą dla świń jest
utlenieniu i w tej postaci mogą reagować z białkami obniżając ich wykorzystanie. Zawartość tanin w rzepaku wynosi około 2% &lt;gap&gt;. Do najbardziej rozpowszechnionych należą taniny skondensowane, które są oligomerami flawonoli (katechin). Taniny te nie zawierają w swojej &lt;page nr=13&gt; cząsteczce cukru. Ich szkodliwe działanie na organizm polega na łączeniu się z białkami i węglowodanami, które w tej postaci nie są przyswajalne. Hamują one także aktywność enzymów amylolitycznych, proteolitycznych i lipolitycznych. Mogą również reagować z węglowodanami ścian jelita przewodu pokarmowego, powodując jego uszkodzenie, a przez to obniżenie wchłaniania składników odżywczych.<br><br>&lt;tit1&gt;2.1.2. Śruta poekstrakcyjna rzepakowa&lt;/&gt;<br>Spośród produktów rzepakowych najlepiej poznaną paszą dla świń jest
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego