Typ tekstu: Książka
Autor: Falińska Krystyna
Tytuł: Ekologia roślin
Rok wydania: 1997
Rok powstania: 1996
XIX wieku. W tym okresie, a także później, wykazywano, że bakterie są zdolne do wiązania azotu atmosferycznego i przekazywana go roślinom naczyniowym w postaci związków organicznych. Bakterie, zwane brodawkowymi, żyją w glebie. Jeśli pojawią się korzenie roślin motylkowych, to je zasiedlają i rozwijają się w szybkim tempie. Rośliny dostarczają bakteriom węglowodanów i soli mineralnych, a pobierają od nich związki azotowe.
Możliwości wiązania wolnego azotu z powietrza przez bakterie jest uwarunkowana przez środowisko. W warunkach korzystnych termicznie ilość azotu wiązanego przez bakterie jest o wiele większa niż w niekorzystnych (gdy jest chłodno). Do czynników ograniczających działalność bakterii brodawkowatych zalicza się zakwaszenie gleby
XIX wieku. W tym okresie, a także później, wykazywano, że bakterie są zdolne do wiązania azotu atmosferycznego i przekazywana go roślinom naczyniowym w postaci związków organicznych. Bakterie, zwane brodawkowymi, żyją w glebie. Jeśli pojawią się korzenie roślin motylkowych, to je zasiedlają i rozwijają się w szybkim tempie. Rośliny dostarczają bakteriom węglowodanów i soli mineralnych, a pobierają od nich związki azotowe.<br>Możliwości wiązania wolnego azotu z powietrza przez bakterie jest uwarunkowana przez środowisko. W warunkach korzystnych termicznie ilość azotu wiązanego przez bakterie jest o wiele większa niż w niekorzystnych (gdy jest chłodno). Do czynników ograniczających działalność bakterii brodawkowatych zalicza się zakwaszenie gleby
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego