Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Wprost
Nr: 21.11
Miejsce wydania: Poznań
Rok: 1999
podane w piórach. W smaku jednak przewyższają je o wiele kuropatwy, które też do najwykwintniejszych gatunków zwierzyny zaliczyć należy. Przepiórki i kwiczoły, bekasy i słonki poczesne miejsca w dłuższych jadłospisach zajmować powinny. Z dużych sztuk najsmaczniejszą jest oczywiście sarnina, szczególniej czomber sarni powinien być podawany na najwystawniejszych przyjęciach". Dziczyzna przez wieki była na tyle trwałym składnikiem menu, iż wymyślono nawet pieczeń sarnią na czas postu. W wydanej w 1485 r. w Norymberdze "Kuchenmai-strey" anonimowy autor radzi: "Jeśli w czasie postu chcesz zrobić pieczeń sarnią, weź figi i winogrona i zagotuj je w dobrym winie. Posiekaj drobno, posyp mąką i dobrze
podane w piórach. W smaku jednak przewyższają je o wiele kuropatwy, które też do najwykwintniejszych gatunków zwierzyny zaliczyć należy. Przepiórki i kwiczoły, bekasy i słonki poczesne miejsca w dłuższych jadłospisach zajmować powinny. Z dużych sztuk najsmaczniejszą jest oczywiście sarnina, szczególniej czomber sarni powinien być podawany na najwystawniejszych przyjęciach". Dziczyzna przez wieki była na tyle trwałym składnikiem menu, iż wymyślono nawet pieczeń sarnią na czas postu. W wydanej w 1485 r. w Norymberdze "Kuchenmai-strey" anonimowy autor radzi: "Jeśli w czasie postu chcesz zrobić pieczeń sarnią, weź figi i winogrona i zagotuj je w dobrym winie. Posiekaj drobno, posyp mąką i dobrze
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego