Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Glamour
Nr: 4
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 2003
espresso, krótkie espresso, espresso z mlekiem zimnym, z ciepłym, espresso z odrobiną pianki z mleka, espresso w małym kieliszku (!), espresso corretto (czyli z "wkładem", a raczej "wlewem" alkoholowym), latte macchiato (gorące mleko z pianą skropione kawą)... Uwielbiam słuchać tych barowych "melorecytacji" przekrzykujących się ludzi. Kultura picia kawy ma we Włoszech wielowiekową tradycję, dlatego turysta musi być bardzo czujny, by nie popełnić gafy. Raz na zawsze trzeba zapamiętać: cappuccino nie posypuje się kakao czy cynamonem (to niemiecki zwyczaj), a pije się je tylko rano i później około siedemnastej, żeby "spaccare la fame" - zabić uczucie głodu. I basta! Ogromnym nietaktem jest zamówienie cappuccino
espresso, krótkie espresso, espresso z mlekiem zimnym, z ciepłym, espresso z odrobiną pianki z mleka, espresso w małym kieliszku (!), espresso corretto (czyli z "wkładem", a raczej "wlewem" alkoholowym), latte macchiato (gorące mleko z pianą skropione kawą)... Uwielbiam słuchać tych barowych "melorecytacji" przekrzykujących się ludzi. Kultura picia kawy ma we Włoszech wielowiekową tradycję, dlatego turysta musi być bardzo czujny, by nie popełnić gafy. Raz na zawsze trzeba zapamiętać: cappuccino nie posypuje się kakao czy cynamonem (to niemiecki zwyczaj), a pije się je tylko rano i później około siedemnastej, żeby "spaccare la fame" - zabić uczucie głodu. I basta! Ogromnym nietaktem jest zamówienie cappuccino
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego