Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 8
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
przez barmanów oraz kucharzy, służą bowiem do wzbogacania aromatu wielu potraw. Najbardziej znane są wytrawne wermuty Noilly-Prat, stworzone w 1843 roku z wina langwedockiego. Charakterystyczną cechą ich produkcji jest proces starzenia wina, prowadzony pod gołym niebem przez wiele lat, przed dodaniem składników aromatyzujących. Ponad 150-letnią historię mają natomiast wina aromatyczne z regionu Chambery. Od 1932 roku tamtejsze trunki są objęte klasyfikacją jakościową AOC. Od XX wieku wermuty stały się powszechnym napojem winnym i są produkowane prawie we wszystkich krajach winiarskich na świecie.
APERITIF Wermuty podaje się zazwyczaj w wysokich szklankach z lodem lub wodą sodową, ale można popijać je
przez barmanów oraz kucharzy, służą bowiem do wzbogacania aromatu wielu potraw. Najbardziej znane są wytrawne wermuty Noilly-Prat, stworzone w 1843 roku z wina langwedockiego. Charakterystyczną cechą ich produkcji jest proces starzenia wina, prowadzony pod gołym niebem przez wiele lat, przed dodaniem składników aromatyzujących. Ponad 150-letnią historię mają natomiast wina aromatyczne z regionu Chambery. Od 1932 roku tamtejsze trunki są objęte klasyfikacją jakościową AOC. Od XX wieku wermuty stały się powszechnym napojem winnym i są produkowane prawie we wszystkich krajach winiarskich na świecie.<br>APERITIF Wermuty podaje się zazwyczaj w wysokich szklankach z lodem lub wodą sodową, ale można popijać je
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego