Typ tekstu: Książka
Autor: Kabatc Eugeniusz
Tytuł: Vinum sacrum et profanum
Rok: 2003
z naszą planetą, jak to nieraz zrzędliwie oceniamy, już od niepamiętnych czasów ofiarowując ziemi rozległe możliwości wytwarzania różnych miłych naszym zmysłom napitków i soków. Także soków winnych. Najchętniej nasza pamięć (i genetyczna, i duchowa) w przekazach biblijnych usiłuje dokopać się wielu początków z dziejów człowieka. Bardzo wcześnie znajduje wśród nich winorośl, gdzieś tam, o dziwo, w Armenii, wokół Araratu i jego legendy, przenosząc potem ten pierwszy winny dorobek, być może wraz ze złotym runem Kolchidy, do Europy.
Trudno powiedzieć, kiedy ten konkurent wody wyrósł ponad znaczenie pospolitego, czyli ludowego trunku, i sięgnął Olimpu. Zapewne wtedy, gdy - w przeciwieństwie do piwa - rozwinęły
z naszą planetą, jak to nieraz zrzędliwie oceniamy, już od niepamiętnych czasów ofiarowując ziemi rozległe możliwości wytwarzania różnych miłych naszym zmysłom napitków i soków. Także soków winnych. Najchętniej nasza pamięć (i genetyczna, i duchowa) w przekazach biblijnych usiłuje dokopać się wielu początków z dziejów człowieka. Bardzo wcześnie znajduje wśród nich winorośl, gdzieś tam, o dziwo, w Armenii, wokół Araratu i jego legendy, przenosząc potem ten pierwszy winny dorobek, być może wraz ze złotym runem Kolchidy, do Europy.<br>Trudno powiedzieć, kiedy ten konkurent wody wyrósł ponad znaczenie pospolitego, czyli ludowego trunku, i sięgnął Olimpu. Zapewne wtedy, gdy - w przeciwieństwie do piwa - rozwinęły
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego