Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 10
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
wyjątkowe właściwości odżywcze. Zawierają niezbyt dużo węglowodanów (średnie jabłko - o wadze 10 dag - dostarcza 52 kcal) i sporo substancji cennych dla organizmu. Są to m.in. witaminy (najwięcej C, choć w niewielkiej ilości), które wzmacniają układ odpornościowy, oraz składniki mineralne, zwłaszcza żelazo i potas, które działają na organizm odkwaszająco. Kombinacja witamin C i P oraz magnezu uelastycznia oraz uszczelnia naczynia krwionośne, zapobiegając miażdżycy. Błonnik pokarmowy, zawarty w miąższu, skórce i gniazdach nasiennych, działa oczyszczająco. Dlatego też często mówi się, że spożywanie dwóch jabłek dziennie pozwala zachować zdrowie.
Gryzienie twardego jabłka wzmacnia dziąsła. Jednak wbrew obiegowej opinii zjedzenie owocu przed snem nie zwalnia
wyjątkowe właściwości odżywcze. Zawierają niezbyt dużo węglowodanów (średnie jabłko - o wadze 10 dag - dostarcza 52 kcal) i sporo substancji cennych dla organizmu. Są to m.in. witaminy (najwięcej C, choć w niewielkiej ilości), które wzmacniają układ odpornościowy, oraz składniki mineralne, zwłaszcza żelazo i potas, które działają na organizm odkwaszająco. Kombinacja witamin C i P oraz magnezu uelastycznia oraz uszczelnia naczynia krwionośne, zapobiegając miażdżycy. Błonnik pokarmowy, zawarty w miąższu, skórce i gniazdach nasiennych, działa oczyszczająco. Dlatego też często mówi się, że spożywanie dwóch jabłek dziennie pozwala zachować zdrowie.<br>Gryzienie twardego jabłka wzmacnia dziąsła. Jednak wbrew obiegowej opinii zjedzenie owocu przed snem nie zwalnia
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego