Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 10
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
ale najlepiej smakują między październikiem a kwietniem.
Zawartość witaminy C w poszczególnych odmianach jabłek jest różna. Najwięcej kwasu askorbinowego mają antonówki i grochówki, najmniej landsberska i starking, a w koszteli nie ma go w ogóle. Szczególnie dużo witaminy C gromadzi się w owocach dojrzewających na drzewach od strony południowej. Najwięcej witamin jest pod skórką, dlatego jabłka powinno się zjadać bez obierania oraz piec i gotować w skórce. Straty witaminy C można zmniejszyć, używając nierdzewnych noży i tarek, a także skrapiając rozdrobnione owoce sokiem z cytryny lub polewając sosami, aby zmniejszyć dostęp powietrza. Suszenie owoców powoduje zmniejszenie zawartości witaminy C o połowę
ale najlepiej smakują między październikiem a kwietniem.<br>Zawartość witaminy C w poszczególnych odmianach jabłek jest różna. Najwięcej kwasu askorbinowego mają antonówki i grochówki, najmniej landsberska i starking, a w koszteli nie ma go w ogóle. Szczególnie dużo witaminy C gromadzi się w owocach dojrzewających na drzewach od strony południowej. Najwięcej witamin jest pod skórką, dlatego jabłka powinno się zjadać bez obierania oraz piec i gotować w skórce. Straty witaminy C można zmniejszyć, używając nierdzewnych noży i tarek, a także skrapiając rozdrobnione owoce sokiem z cytryny lub polewając sosami, aby zmniejszyć dostęp powietrza. Suszenie owoców powoduje zmniejszenie zawartości witaminy C o połowę
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego