i posiekać. Obrane jabłka przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, owoce zetrzeć na tarce. W garnku rozgrzać masło, włożyć cebulę z jabłkami i podsmażyć na jasnozłoty kolor. Całość posypać mąką, wymieszać i zasmażyć, ale nie rumienić.<br>* Dodać koncentrat. 6 szklanek wody, listek laurowy, szczyptę soli i pieprzu. Mieszając, doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu 20 minut.<br>* Na koniec dodać przeciśnięty prze praskę czosnek oraz odrobinę soku z cytryny. Zasypać posiekaną natką. Podawać z grzankami.<br>***<br>Składniki: szklanka ryżu, 3 średnie ziemniaki, marchew, por, 3-4 pieczarki, 2 dymki ze szczypiorem, 20 dag kiełbasy parówkowej, 3 łyżki oleju, po pół łyżeczki <page nr=4> suszonego