Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kurier Szczeciński
Nr: 9/04
Miejsce wydania: Szczecin
Rok: 2002
kilkadziesiąt kilogramów szlachetnej ryby dziennie. I bardzo dobrze na tym zarobić. Najcenniejsze, nie tylko ze względu na smak, ale także cenę są szlachetne gatunki ryb sandacz, węgorz, okoń. Fachowcy z Morskiego Instytutu Rybackiego twierdzą, że jest ich ostatnio na pewno mniej. I nie tylko dlatego, że łowią je rybacy. Mocno "wspomagają ich" bowiem kłusownicy i wędkarze amatorzy. Mimo to nie ma mowy o zagładzie tych gatunków. I dlatego więcej się mówi o ochronie rybołówstwa, czyli o ochronie egzystencji ludzi, którzy z niego żyją niż o ochronie samych ryb. Rybacy są podzieleni. Jedni chcieliby okresów ochronnych dla wszystkich gatunków ryb, inni tylko
kilkadziesiąt kilogramów szlachetnej ryby dziennie. I bardzo dobrze na tym zarobić. Najcenniejsze, nie tylko ze względu na smak, ale także cenę są szlachetne gatunki ryb sandacz, węgorz, okoń. Fachowcy z Morskiego Instytutu Rybackiego twierdzą, że jest ich ostatnio na pewno mniej. I nie tylko dlatego, że łowią je rybacy. Mocno "wspomagają ich" bowiem kłusownicy i wędkarze amatorzy. Mimo to nie ma mowy o zagładzie tych gatunków. I dlatego więcej się mówi o ochronie rybołówstwa, czyli o ochronie egzystencji ludzi, którzy z niego żyją niż o ochronie samych ryb. Rybacy są podzieleni. Jedni chcieliby okresów ochronnych dla wszystkich gatunków ryb, inni tylko
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego