Typ tekstu: Książka
Autor: Kabatc Eugeniusz
Tytuł: Vinum sacrum et profanum
Rok: 2003
nieodzownego dosładzania i drożdżowania, z pomocą likieru zwanego Tirage, wina odpowiednio butelkowanego i korkowanego, które w ten sposób poddawane jest kolejnej fermentacji. Złożone w pozycji horyzontalnej w skalnych podziemiach o stałej temperaturze (10-12 stopni Celsjusza) pozostają tam przez co najmniej rok, obracane codziennie przez wyspecjalizowanego pracownika o jedną ósmą, wstrząsane i ustawiane stopniowo korkiem w dół. Służyć to ma temu, aby martwe resztki drożdży mogły osiąść na korku i wraz z nim zostać usunięte po zamrożeniu szyjki butelki. Ta delikatna operacja degorgement dziś coraz częściej jest wykonywana przez bardzo przemyślne i dokładne urządzenia, które przy okazji uzupełniają stan butelki osłodzonym
nieodzownego dosładzania i drożdżowania, z pomocą likieru zwanego Tirage, wina odpowiednio butelkowanego i korkowanego, które w ten sposób poddawane jest kolejnej fermentacji. Złożone w pozycji horyzontalnej w skalnych podziemiach o stałej temperaturze (10-12 stopni Celsjusza) pozostają tam przez co najmniej rok, obracane codziennie przez wyspecjalizowanego pracownika o jedną ósmą, wstrząsane i ustawiane stopniowo korkiem w dół. Służyć to ma temu, aby martwe resztki drożdży mogły osiąść na korku i wraz z nim zostać usunięte po zamrożeniu szyjki butelki. Ta delikatna operacja degorgement dziś coraz częściej jest wykonywana przez bardzo przemyślne i dokładne urządzenia, które przy okazji uzupełniają stan butelki osłodzonym
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego