Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Cosmopolitan
Nr: 11.98
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
dietetycy, którzy przez ostatnich kilka lat kazali nam ograniczać spożycie tłuszczów, teraz podają nieco inną definicję zdrowej diety. Twierdzą, że dopóki codzienna dieta jest bogata w owoce, warzywa i nabiał, a ilość dostarczanych kalorii nie przekracza rzeczywistych potrzeb organizmu, nie ma powodu do całkowitego eliminowania tłuszczów. Zamiast tego radzą raczej wybieranie dobrych tłuszczów, które nie tylko nie szkodzą, ale wręcz przeciwnie - są niezbędne dla zdrowia! O różnicy między dobrymi i złymi tłuszczami decyduje rodzaj kwasów tłuszczowych. Nasycone kwasy tłuszczowe, występujące m.in. w mięsie i wysokotłuszczowym nabiale, spożywane w nadmiarze mają niekorzystne działanie na organizm. Mogą powodować zwiększenie poziomu cholesterolu we
dietetycy, którzy przez ostatnich kilka lat kazali nam ograniczać spożycie tłuszczów, teraz podają nieco inną definicję zdrowej diety. Twierdzą, że dopóki codzienna dieta jest bogata w owoce, warzywa i nabiał, a ilość dostarczanych kalorii nie przekracza rzeczywistych potrzeb organizmu, nie ma powodu do całkowitego eliminowania tłuszczów. Zamiast tego radzą raczej wybieranie dobrych tłuszczów, które nie tylko nie szkodzą, ale wręcz przeciwnie - są niezbędne dla zdrowia! O różnicy między dobrymi i złymi tłuszczami decyduje rodzaj kwasów tłuszczowych. Nasycone kwasy tłuszczowe, występujące m.in. w mięsie i wysokotłuszczowym nabiale, spożywane w nadmiarze mają niekorzystne działanie na organizm. Mogą powodować zwiększenie poziomu cholesterolu we
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego