Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 1
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1999
sposób powstał we Francji jeden z ponad pięciuset sposobów podawania jajek, nazwany jajkami cocotte - tak, tak, od kokoty! Są to jajka na miękko, lekko ścięte, bez skorupki, w kokilce. Można je doprowadzić do ścięcia w piekarniku lub na parze. Jest mnóstwo sposobów na przyrządzanie jajek cocotte, bo przecież można je wybijać nie tylko do kokilek, ale i do wydrążonego pomidora, bułki, do dołka w purée z ziemniaków lub szpinaku.

JAJKA COCOTTE Z PARÓWKAMI

4 jajka, 2 parówki (15 dag), 2 plastry żółtego sera (10 dag), 2 łyżeczki startego żółtego sera, 1 łyżeczka masła, papryka w proszku, sól, pieprz; do wysmarowania kokilek
sposób powstał we Francji jeden z ponad pięciuset sposobów podawania jajek, nazwany jajkami &lt;foreign&gt;cocotte&lt;/&gt; - tak, tak, od kokoty! Są to jajka na miękko, lekko ścięte, bez skorupki, w kokilce. Można je doprowadzić do ścięcia w piekarniku lub na parze. Jest mnóstwo sposobów na przyrządzanie jajek &lt;foreign&gt;cocotte&lt;/&gt;, bo przecież można je wybijać nie tylko do kokilek, ale i do wydrążonego pomidora, bułki, do dołka w &lt;foreign&gt;purée&lt;/&gt; z ziemniaków lub szpinaku.<br><br>&lt;tit&gt;JAJKA &lt;foreign&gt;COCOTTE&lt;/&gt; Z PARÓWKAMI&lt;/&gt;<br><br>4 jajka, 2 parówki (15 dag), 2 plastry żółtego sera (10 dag), 2 łyżeczki startego żółtego sera, 1 łyżeczka masła, papryka w proszku, sól, pieprz; do wysmarowania kokilek
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego