o japońskim umiłowaniu przyrody, zharmonizowaniu się z nią widocznym w architekturze, sztuce ogrodowej, ubiorze i obyczajach. Podczas naszego kilkuletniego pobytu w Japonii obserwowaliśmy kiedyś scenkę, która uświadomiła nam tę stałą obecność przyrody w sercach Japończyków lepiej niż niejeden naukowy wywód. W jednej z licznych herbaciarni w miejscowości Uji, słynnej z wybornej herbaty, byliśmy świadkami ujmującej scenki. Starsza, odziana po europejsku Japonka, siedząca przy sąsiednim stoliku, podziwiając czerwieniejące wokół góry powiedziała do swej towarzyszki: "Jak tu pięknie... Aż chce się założyć kimono".<br><gap><br><au>Ewa i Jacek Wan</au><page nr=18></div> <br><br><div><tit><foreign lang="jap">SUKIYAKI</foreign><br>TRADYCYJNA POTRAWA JAPOŃSKA</tit><br><intro>Jedną z najsmaczniejszych potraw z wołowiny jest <foreign lang="jap">sukiyaki</foreign>, danie typu <foreign>fondue</foreign>, a