Typ tekstu: Książka
Autor: Kieniewicz Stefan
Tytuł: Historia Polski 1795-1918
Rok wydania: 1996
Rok powstania: 1968
ziemniaków rozszerzyła się i na folwarkach, kosztem deficytowego zboża (35 tys.ha pod ziemniakami w 1810, 104 - w 1827 r.). Wiązało się to z przewrotem w technice gorzelniczej, odkąd do destylacji alkoholu zaczęto używać ciepła pary wodnej.
Około 1820 r. rozpowszechnił się w Polsce aparat gorzelniany niemieckiego systemu Pistoriusza, kilkakrotnie wydajniejszy i szybszy od kotłów dotychczasowych.
Pozwalało to przerabiać na wódkę rosnące ilości zboża, a później także kartofli.
Rząd szedł na rękę właścicielom folwarków, zarządzając likwidację gorzelni znajdujących się w miastach i otwierając gorzelniom wiejskim rynek wielkich miast, zwłaszcza Warszawy. Przede wszystkim jednak wódka, produkowana na wsi, sprzedawana była miejscowym chłopom
ziemniaków rozszerzyła się i na folwarkach, kosztem deficytowego zboża (35 tys.ha pod ziemniakami w 1810, 104 - w 1827 r.). Wiązało się to z przewrotem w technice gorzelniczej, odkąd do destylacji alkoholu zaczęto używać ciepła pary wodnej.<br>Około 1820 r. rozpowszechnił się w Polsce aparat gorzelniany niemieckiego systemu Pistoriusza, kilkakrotnie wydajniejszy i szybszy od kotłów dotychczasowych.<br>Pozwalało to przerabiać na wódkę rosnące ilości zboża, a później także kartofli.<br>Rząd szedł na rękę właścicielom folwarków, zarządzając likwidację gorzelni znajdujących się w miastach i otwierając gorzelniom wiejskim rynek wielkich miast, zwłaszcza Warszawy. Przede wszystkim jednak wódka, produkowana na wsi, sprzedawana była miejscowym chłopom
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego