4 łyżeczki zmielonego białego pieprzu<br>Małże przygotować do gotowania według podanego sposobu, następnie zalać je 1 szklanką wina i gotować 5 min na małym ogniu, pod przykryciem. Co pewien czas potrząsać rondlem, aby małże równomiernie się ugotowały. Następnie przecedzić przez sito wyłożone gazą (wywar zachować). Odrzucić zamknięte muszle, z pozostałych wyjąć małże.<br>Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Por oczyścić, przekroić wzdłuż na pół, opłukać i cienko pokroić. Paprykę oczyścić, opłukać i pokroić w dwucentymetrową kostkę. Pomidory umyć, sparzyć, obrać, oczyścić z pestek i pokroić na ósemki. Pieczarki oczyścić, umyć i pokroić w plasterki.<br>Cebulę, czosnek, por, pieczarki i paprykę