Typ tekstu: Prasa
Tytuł: CKM
Nr: 3
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 2000
wody, 4 dkg masła lub margaryny do polania
Ugotowane i obrane ziemniaki przepuścić razem z serem przez maszynkę do mielenia. Dodać pokrojoną w kostkę i usmażoną na złoto cebulę, potem sól i pieprz. Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajko, dodać sól, wodę, zagnieść ciasto i wyrobić. Potem ciasto rozwałkować i wykroić z niego foremką krążki o średnicy 5 cm. Na każdy krążek nałożyć łyżkę nadzienia i złożyć pieroga na pół, zalepiając brzegi. Potem wrzucić pierogi do zagotowanej, posolonej wody i poczekać, aż wypłyną. Potem gotować trzy minuty. Następnie wyjąć na półmisek, polać roztopionym tłuszczem (jak ktoś koniecznie musi), następnie jeść. Bon
wody, 4 dkg masła lub margaryny do polania<br>Ugotowane i obrane ziemniaki przepuścić razem z serem przez maszynkę do mielenia. Dodać pokrojoną w kostkę i usmażoną na złoto cebulę, potem sól i pieprz. Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajko, dodać sól, wodę, zagnieść ciasto i wyrobić. Potem ciasto rozwałkować i wykroić z niego foremką krążki o średnicy 5 cm. Na każdy krążek nałożyć łyżkę nadzienia i złożyć pieroga na pół, zalepiając brzegi. Potem wrzucić pierogi do zagotowanej, posolonej wody i poczekać, aż wypłyną. Potem gotować trzy minuty. Następnie wyjąć na półmisek, polać roztopionym tłuszczem (jak ktoś koniecznie musi), następnie jeść. Bon
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego