Typ tekstu: Książka
Autor: Kabatc Eugeniusz
Tytuł: Vinum sacrum et profanum
Rok: 2003
pochodzić z winogron szczepów Falle Blanche, Colombard i Uni Blanc, po drugie, z moszczu o większej niż zwykle zawartości kwasu. Bez dodatków siarczanu, z wielką dbałością o naturalne drożdże (które oferują już pierwsze cechy koniaku) poddawane są te wina podwójnej destylacji, co przynosi czystą winną okowitę o zawyżonym stopniu alkoholu, wymaga więc dodatkowych zabiegów, o których lepiej nie mówić, bo brzmią nieco barbarzyńsko (chodzi o udział wody). Wówczas następuje najciekawsza faza produkcji, w czasie której surowy koniak musi odbyć swoje "wakacje" leżakowania i dojrzewania w dębowych beczkach, co prowadzi do jego nieodzownego starzenia się. Wedle kryterium czasowego dzielą się koniaki na
pochodzić z winogron szczepów Falle Blanche, Colombard i Uni Blanc, po drugie, z moszczu o większej niż zwykle zawartości kwasu. Bez dodatków siarczanu, z wielką dbałością o naturalne drożdże (które oferują już pierwsze cechy koniaku) poddawane są te wina podwójnej destylacji, co przynosi czystą winną okowitę o zawyżonym stopniu alkoholu, wymaga więc dodatkowych zabiegów, o których lepiej nie mówić, bo brzmią nieco barbarzyńsko (chodzi o udział wody). Wówczas następuje najciekawsza faza produkcji, w czasie której surowy koniak musi odbyć swoje "wakacje" leżakowania i dojrzewania w dębowych beczkach, co prowadzi do jego nieodzownego starzenia się. Wedle kryterium czasowego dzielą się koniaki na
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego