Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kobieta i Życie
Nr: 20
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1972
do obtaczania, 2 łyżki smalcu do smażenia.
Sposób wykonania: Do zmielonego mięsa dodać całe jajko, odciśniętą z wody bułkę, startą na tarce cebulę lub zieloną pietruszkę i przyprawy. Dobrze masę wyrobić drewnianą łyżką w garnuszku lub na misce. Następnie podzielić masę na 6 równych porcji i w dłoniach zwilżonych wodą wyrabiać podłużne klopsiki. Obtoczyć je w tartej bułce, po czym na desce spłaszczyć nieco nożem nadając owalny kształt. Na patelni rozgrzać mocno tłuszcz (uważać by nie dymił - przypalony tłuszcz nie jest zdrowy), kłaść po tyle kotletów, by luźno się mieściły i smażyć 6 - 7 minut z każdej strony. Kotlety odwracać szerokim
do obtaczania, 2 łyżki smalcu do smażenia.<br>Sposób wykonania: Do zmielonego mięsa dodać całe jajko, odciśniętą z wody bułkę, startą na tarce cebulę lub zieloną pietruszkę i przyprawy. Dobrze masę wyrobić drewnianą łyżką w garnuszku lub na misce. Następnie podzielić masę na 6 równych porcji i w dłoniach zwilżonych wodą wyrabiać podłużne klopsiki. Obtoczyć je w tartej bułce, po czym na desce spłaszczyć nieco nożem nadając owalny kształt. Na patelni rozgrzać mocno tłuszcz (uważać by nie dymił - przypalony tłuszcz nie jest zdrowy), kłaść po tyle kotletów, by luźno się mieściły i smażyć 6 - 7 minut z każdej strony. Kotlety odwracać szerokim
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego