Typ tekstu: Druki ulotne
Tytuł: reklamy kulinarne
Rok: 2003
masę. Gdy objętość rozczynu zwiększy się dwukrotnie, wlać go do miski z mąką, dodać utarte żółtka i resztę mleka. Posoli, wyrobi ciasto. Zagniatać i wybijać ręką ciasto tak, by weszło jak najwięcej powietrza. Gdy ciasto ma gładką, lśniącą powierzchnię i odstaje od ręki, wlewać stopniowo stopiony letni tłuszcz, nie przerywając wyrabiania. Na koniec dodać wanilie i skórkę cytrynową.
Ciasto przykryć, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy objętość ciasta zwiększy się dwukrotnie, wyłożyć je na stolnicę i rozwałkować do grubości 5 mm. Pokroić w pasy o szerokości 10 m, a następnie na trójkąty. Na środek każdego trójkąta nakładać marmoladę, zwijać rogaliki
masę. Gdy objętość rozczynu zwiększy się dwukrotnie, wlać go do miski z mąką, dodać utarte żółtka i resztę mleka. Posoli, wyrobi ciasto. Zagniatać i wybijać ręką ciasto tak, by weszło jak najwięcej powietrza. Gdy ciasto ma gładką, lśniącą powierzchnię i odstaje od ręki, wlewać stopniowo stopiony letni tłuszcz, nie przerywając wyrabiania. Na koniec dodać wanilie i skórkę cytrynową.<br>Ciasto przykryć, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy objętość ciasta zwiększy się dwukrotnie, wyłożyć je na stolnicę i rozwałkować do grubości 5 mm. Pokroić w pasy o szerokości 10 m, a następnie na trójkąty. Na środek każdego trójkąta nakładać marmoladę, zwijać rogaliki
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego