Typ tekstu: Książka
Autor: Kieniewicz Stefan
Tytuł: Historia Polski 1795-1918
Rok wydania: 1996
Rok powstania: 1968
ilości zboża, a później także kartofli.
Rząd szedł na rękę właścicielom folwarków, zarządzając likwidację gorzelni znajdujących się w miastach i otwierając gorzelniom wiejskim rynek wielkich miast, zwłaszcza Warszawy. Przede wszystkim jednak wódka, produkowana na wsi, sprzedawana była miejscowym chłopom w pańskiej karczmie. Przywilej propinacji przyznawał dziedzicowi wsi monopol produkcji i wyszynku alkoholu w jego dobrach; propinacja, wydzierżawiona karczmarzowi, była w wielu majątkach głównym źródłem dopływu gotowego grosza.
Drugą nowość forsowaną na folwarkach w okresie spadku cen zboża stanowiła hodowla owiec. W ciągu 20 lat pogłowie owiec wzrosło z 900 tys. do 2,5 mln, w większości zresztą nierasowych. Jeśli rozwój gorzelni
ilości zboża, a później także kartofli.<br>Rząd szedł na rękę właścicielom folwarków, zarządzając likwidację gorzelni znajdujących się w miastach i otwierając gorzelniom wiejskim rynek wielkich miast, zwłaszcza Warszawy. Przede wszystkim jednak wódka, produkowana na wsi, sprzedawana była miejscowym chłopom w pańskiej karczmie. Przywilej propinacji przyznawał dziedzicowi wsi monopol produkcji i wyszynku alkoholu w jego dobrach; propinacja, wydzierżawiona karczmarzowi, była w wielu majątkach głównym źródłem dopływu gotowego grosza.<br>Drugą nowość forsowaną na folwarkach w okresie spadku cen zboża stanowiła hodowla owiec. W ciągu 20 lat pogłowie owiec wzrosło z 900 tys. do 2,5 mln, w większości zresztą nierasowych. Jeśli rozwój gorzelni
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego