Typ tekstu: Książka
Autor: Jania Jacek
Tytuł: Glacjologia
Rok: 1993
zmianę składu chemicznego wód lodowcowych. Gdy w temperaturach ujemnych następuje zamarzanie, to krystalizuje tylko czysta woda (HO). W pozostającym roztworze mineralizacja wzrasta aż do granicy nasycenia. Jest ona różna w danych warunkach ciśnienia i temperatury dla poszczególnych substancji rozpuszczonych. Po przekroczeniu tej granicy rozpoczyna się wytrącanie ich z roztworu. Najpierw wytrącają się siarczany (gips) i węglany (kalcyt). Ich kryształy w postaci wykwitów są często obserwowane na przedpolu lodowców.
Do najważniejszych charakterystyk chemicznych wód lodowcowych należy: 1) mineralizacja ogólna, 2) stężenie jonów wodorowych – pH, 3) skład chemiczny według podstawowych jonów (por. tab. 6.1). Mineralizacja ogólna jest sumą zawartości poszczególnych rozpuszczonych
zmianę składu chemicznego wód lodowcowych. Gdy w temperaturach ujemnych następuje zamarzanie, to krystalizuje tylko czysta woda (HO). W pozostającym roztworze mineralizacja wzrasta aż do granicy nasycenia. Jest ona różna w danych warunkach ciśnienia i temperatury dla poszczególnych substancji rozpuszczonych. Po przekroczeniu tej granicy rozpoczyna się wytrącanie ich z roztworu. Najpierw wytrącają się siarczany (gips) i węglany (kalcyt). Ich kryształy w postaci wykwitów są często obserwowane na przedpolu lodowców.<br> Do najważniejszych charakterystyk chemicznych wód lodowcowych należy: 1) mineralizacja ogólna, 2) stężenie jonów wodorowych &#150; pH, 3) skład chemiczny według podstawowych jonów (por. tab. 6.1). Mineralizacja ogólna jest sumą zawartości poszczególnych rozpuszczonych
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego