Typ tekstu: Książka
Autor: Jania Jacek
Tytuł: Glacjologia
Rok: 1993
Proces kriochemiczny (Pulina, 1984b) powoduje zmianę składu chemicznego wód lodowcowych. Gdy w temperaturach ujemnych następuje zamarzanie, to krystalizuje tylko czysta woda (HO). W pozostającym roztworze mineralizacja wzrasta aż do granicy nasycenia. Jest ona różna w danych warunkach ciśnienia i temperatury dla poszczególnych substancji rozpuszczonych. Po przekroczeniu tej granicy rozpoczyna się wytrącanie ich z roztworu. Najpierw wytrącają się siarczany (gips) i węglany (kalcyt). Ich kryształy w postaci wykwitów są często obserwowane na przedpolu lodowców.
Do najważniejszych charakterystyk chemicznych wód lodowcowych należy: 1) mineralizacja ogólna, 2) stężenie jonów wodorowych – pH, 3) skład chemiczny według podstawowych jonów (por. tab. 6.1). Mineralizacja ogólna
Proces kriochemiczny (Pulina, 1984b) powoduje zmianę składu chemicznego wód lodowcowych. Gdy w temperaturach ujemnych następuje zamarzanie, to krystalizuje tylko czysta woda (HO). W pozostającym roztworze mineralizacja wzrasta aż do granicy nasycenia. Jest ona różna w danych warunkach ciśnienia i temperatury dla poszczególnych substancji rozpuszczonych. Po przekroczeniu tej granicy rozpoczyna się wytrącanie ich z roztworu. Najpierw wytrącają się siarczany (gips) i węglany (kalcyt). Ich kryształy w postaci wykwitów są często obserwowane na przedpolu lodowców.<br> Do najważniejszych charakterystyk chemicznych wód lodowcowych należy: 1) mineralizacja ogólna, 2) stężenie jonów wodorowych &#150; pH, 3) skład chemiczny według podstawowych jonów (por. tab. 6.1). Mineralizacja ogólna
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego