Typ tekstu: Książka
Autor: Kabatc Eugeniusz
Tytuł: Vinum sacrum et profanum
Rok: 2003
naturalną pozostałość cukru w winie przynosi przemianę 20 procent cukru w moszczu na 12 procent alkoholu w winie. A o to, jak wiemy, w mocy wina chodzi. Ale są jeszcze inne substancje - taniczne, aromatyczne, barwiące, spośród podstawowych tylko - o których jakość i trwałość w kolejnych swoich czynnościach winiarz musi bardzo zabiegać. Toteż materiał pojemnika, w którym będzie dojrzewało wino, ma znaczenie zasadnicze, choć nie bezwzględne. I tak, na przykład, wino białe nie musi być przechowywane w drewnianych beczkach, a czerwone powinno.
Dlaczego?
Tradycja nawet w sztuce coraz częściej przegrywa z nowoczesnością i komercją. A przecież jest projekcją także w przyszłość, pozostaje
naturalną pozostałość cukru w winie przynosi przemianę 20 procent cukru w moszczu na 12 procent alkoholu w winie. A o to, jak wiemy, w mocy wina chodzi. Ale są jeszcze inne substancje - taniczne, aromatyczne, barwiące, spośród podstawowych tylko - o których jakość i trwałość w kolejnych swoich czynnościach winiarz musi bardzo zabiegać. Toteż materiał pojemnika, w którym będzie dojrzewało wino, ma znaczenie zasadnicze, choć nie bezwzględne. I tak, na przykład, wino białe nie musi być przechowywane w drewnianych beczkach, a czerwone powinno.<br>Dlaczego?<br>Tradycja nawet w sztuce coraz częściej przegrywa z nowoczesnością i komercją. A przecież jest projekcją także w przyszłość, pozostaje
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego