Typ tekstu: Książka
Autor: Kabatc Eugeniusz
Tytuł: Vinum sacrum et profanum
Rok: 2003
produkcyjnym polu z Francją doprowadziło przy tym do niemałych sukcesów jakościowych (zaostrzona kontrola upraw i zapasów, ustawowy zakaz dosładzania moszczu), ale i wojen winnych na granicy, gdyż na Półwyspie Apenińskim wino wytwarzano jednak taniej: tu nawet natura wspiera Włochów swoim słońcem, słońce cukrem, a cukier nieodzowną alkoholową mocą. Sami Włosi zachwycają się tą łaską Boga, i Arturo Marescalchi, jeden z ich najwybitniejszych enologów, powiada, że cały klimat włoski nastawiony jest właśnie na uprawę kwiatów, owoców i wina. Rozwijając tę myśl dochodzi się do wniosku, że dopiero demokratyczna mnogość win, ich gatunków i smaków, pozwala krajowi przodować w enologicznej sztuce. Wina są
produkcyjnym polu z Francją doprowadziło przy tym do niemałych sukcesów jakościowych (zaostrzona kontrola upraw i zapasów, ustawowy zakaz dosładzania moszczu), ale i wojen winnych na granicy, gdyż na Półwyspie Apenińskim wino wytwarzano jednak taniej: tu nawet natura wspiera Włochów swoim słońcem, słońce cukrem, a cukier nieodzowną alkoholową mocą. Sami Włosi zachwycają się tą łaską Boga, i Arturo Marescalchi, jeden z ich najwybitniejszych enologów, powiada, że cały klimat włoski nastawiony jest właśnie na uprawę kwiatów, owoców i wina. Rozwijając tę myśl dochodzi się do wniosku, że dopiero demokratyczna mnogość win, ich gatunków i smaków, pozwala krajowi przodować w enologicznej sztuce. Wina są
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego