Typ tekstu: Druki ulotne
Tytuł: reklamy kulinarne
Rok: 2003
PRZETWOROW DOMOWYCH

Ogórki
2 kg ogórków
Zalewa: na 2 litry wody daje się 4 płaskie łyżki soli kamiennej (8-10) dkg)
Przyprawy:
Do każdego słoja dodać 3 ząbki czosnku, liść laurowy (lub liście dębu, wiśni, czarnej porzeczki), 5 ziarenek gorczycy, kawałek korzenia chrzanu, łodygę kopru. Do garnka wlać wodę, osolić, zagotować i ostudzić. Ogórki umyć w zimnej wodzie, ciasno ułożyć w słojach, dodać przyprawy i zalać przygotowaną zalewą. Przez 2-3 dni słoje trzymać w temperaturze pokojowej, następnie wystawić do chłodnej piwnicy.
Zielony koperek
Na dno słoiczka sypiemy nieco soli kamiennej. Układamy warstwę posiekanego kopru ubijając łyżeczką. Na nią znów sól
PRZETWOROW DOMOWYCH<br>&lt;gap&gt;<br>Ogórki<br>2 kg ogórków<br>Zalewa: na 2 litry wody daje się 4 płaskie łyżki soli kamiennej (8-10) dkg)<br>Przyprawy:<br>Do każdego słoja dodać 3 ząbki czosnku, liść laurowy (lub liście dębu, wiśni, czarnej porzeczki), 5 ziarenek gorczycy, kawałek korzenia chrzanu, łodygę kopru. Do garnka wlać wodę, osolić, zagotować i ostudzić. Ogórki umyć w zimnej wodzie, ciasno ułożyć w słojach, dodać przyprawy i zalać przygotowaną zalewą. Przez 2-3 dni słoje trzymać w temperaturze pokojowej, następnie wystawić do chłodnej piwnicy.<br>Zielony koperek<br>Na dno słoiczka sypiemy nieco soli kamiennej. Układamy warstwę posiekanego kopru ubijając łyżeczką. Na nią znów sól
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego