Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Dziennik Polski
Nr: 10/7
Miejsce wydania: Kraków
Rok: 1998
warunkach dostarczana jest i składowana żywność, a już na pewno nie, czy i ile razy była rozmrażana i zamrażana. Chyba że złapiemy kogoś na gorącym uczynku, co jest mało prawdopodobne - mówi Zofia Ziernicka, kierownik Oddziału Higieny Żywności i Żywienia śródmiejskiego oddziału sanepidu w Krakowie.
Terenowe inspektoraty kontrolują przede wszystkim, czy zakłady gastronomiczne i sklepy mają zezwolenie na działalność i czy jej zakres jest zgodny z zezwoleniem, czy pracownicy mają aktualne książeczki zdrowia oraz czy odzież prywatna i ochronna są należycie przechowywane. Należycie, to znaczy oddzielnie, na innych półkach. Kontrolowana jest także higiena osobista personelu. Inspektorzy patrzą głównie na to, czy sprzedawca, kucharz
warunkach dostarczana jest i składowana żywność, a już na pewno nie, czy i ile razy była rozmrażana i zamrażana. Chyba że złapiemy kogoś na gorącym uczynku, co jest mało prawdopodobne&lt;/&gt; - mówi Zofia Ziernicka, kierownik Oddziału Higieny Żywności i Żywienia śródmiejskiego oddziału sanepidu w Krakowie.<br>Terenowe inspektoraty kontrolują przede wszystkim, czy zakłady gastronomiczne i sklepy mają zezwolenie na działalność i czy jej zakres jest zgodny z zezwoleniem, czy pracownicy mają aktualne książeczki zdrowia oraz czy odzież prywatna i ochronna są należycie przechowywane. Należycie, to znaczy oddzielnie, na innych półkach. Kontrolowana jest także higiena osobista personelu. Inspektorzy patrzą głównie na to, czy sprzedawca, kucharz
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego