zewnętrznych liści, pozostałe liście opłukać i dokładnie osuszyć. Jabłko umyć, obrać, przekroić na pół, oczyścić z gniazda nasiennego, a miąższ pokroić w słomkę i skropić sokiem z cytryny. Winogrona opłukać, przekroić i usunąć pestki. Orzechy grubo posiekać. Kiełki wypłukać pod strumieniem zimnej wody, osączyć i osuszyć. Liście sałaty zanurzać w zalewie i układać na półmisku.<br>Kiełki, jabłko, winogrona i orzechy wymieszać z zalewą i ułożyć w sałacie.<br><br><tit1>CHAŁWA MARCHEWKOWA</tit1><br>4 marchewki (50 dag), 1,5 l mleka, 1 cytryna, 20 dag brązowego cukru, duża szczypta szafranu, 5 dag migdałów; do przybrania: 1 owoc kiwi<br>Marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce