Typ tekstu: Książka
Autor: Choiński Adam
Tytuł: Jeziora kuli ziemskiej
Rok: 2000
ma zasolenie od 1 g do 24,7 g na 1 dm3 (24,7& permil;), a powyżej tej wartości jest woda słona. Pierwsza wartość, tj. 1& permil;, wynika z tego, że przy takim zasoleniu jest możliwość jej smakowego określenia. Z kolei 24,7& permil; to wartość graniczna, przy której temperatura zamarzania wody i jej największej gęstości są sobie równe i wynoszą --1,33oC. Gdy zasolenie jest mniejsze od 24,7 g/dm-3, woda w trakcie ochładzania osiąga największą gęstość, a potem następuje jej zamarzanie. W przypadku zasolenia większego od owej wartości progowej woda przy ochładzaniu ulega zamarzaniu przed osiągnięciem największej
ma zasolenie od 1 g do 24,7 g na 1 dm<hi rend="upper">3</> (24,7& permil;), a powyżej tej wartości jest woda słona. Pierwsza wartość, tj. 1& permil;, wynika z tego, że przy takim zasoleniu jest możliwość jej smakowego określenia. Z kolei 24,7& permil; to wartość graniczna, przy której temperatura zamarzania wody i jej największej gęstości są sobie równe i wynoszą --1,33<hi rend="upper">o</>C. Gdy zasolenie jest mniejsze od 24,7 g/dm<hi rend="upper">-3</>, woda w trakcie ochładzania osiąga największą gęstość, a potem następuje jej zamarzanie. W przypadku zasolenia większego od owej wartości progowej woda przy ochładzaniu ulega zamarzaniu przed osiągnięciem największej
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego