Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Polityka
Nr: 10.02 (40)
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 2004
towarzyskie. Staje się pretekstem do podjęcia rozmowy, nawet o niej samej.

Aby zaparzyć dobrą małą czarną, potrzeba:

1. Kawy zmielonej na odpowiednią grubość:

- na proszek - do kawy po turecku,


- drobno - do ekspresów ciśnieniowych,

- średnio - do espresso,

- grubo - do zaparzaczy z filtrami.

Kawy należy mielić tylko tyle, ile potrzeba do jednorazowego zaparzenia. Zmielona traci aromat po ok. 2 godzinach, a w zamknięciu po ok. 10 dniach.

2. Dobrej, zimnej wody (w Polsce woda z kranu zmienia smak kawy).

3. Odpowiedniego sprzętu zawsze dobrze umytego - resztki kawy, w której są olejki, szybko jełczeją.

4. Chudego mleka, ponieważ tłuste zabija smak kawy. Do cappuccino
towarzyskie. Staje się pretekstem do podjęcia rozmowy, nawet o niej samej.<br><br>&lt;tit&gt;Aby zaparzyć dobrą małą czarną, potrzeba:&lt;/&gt;<br><br>1. Kawy zmielonej na odpowiednią grubość:<br><br>- na proszek - do kawy po turecku,<br><br><br>- drobno - do ekspresów ciśnieniowych,<br><br>- średnio - do espresso,<br><br>- grubo - do zaparzaczy z filtrami.<br><br>Kawy należy mielić tylko tyle, ile potrzeba do jednorazowego zaparzenia. Zmielona traci aromat po ok. 2 godzinach, a w zamknięciu po ok. 10 dniach.<br><br>2. Dobrej, zimnej wody (w Polsce woda z kranu zmienia smak kawy).<br><br>3. Odpowiedniego sprzętu zawsze dobrze umytego - resztki kawy, w której są olejki, szybko jełczeją.<br><br>4. Chudego mleka, ponieważ tłuste zabija smak kawy. Do cappuccino
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego